De laatste tijd hoor je steeds vaker over het gebruik van visolie als aanvulling op de voeding. Wat mij betreft een goede ontwikkeling. Al zou ik liever spreken over het aanvullen van omega 3. En het zou mooi zijn als dat gepaard gaat met een stukje voorlichting. Want ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat voor veel visolies niet op!
Vetzuren
Omega 3 en omega 6 zijn beide essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, en die we moeten opnemen uit de voeding. De hoeveelheid omega 3 en 6 die we uit onze voeding opnemen, zou met elkaar in verhouding moeten staan. Maar zo is het bij de meeste personen niet. In het dieet met veel plantaardige vetten dat men heden ten dagen heeft, zit vaak een tekort aan omega 3 en een overschot aan omega 6.
Toch is er veel visolie op de markt waar ook omega 6 in zit. Je zou misschien denken dat deze beter is dan een visolie waar alleen omega 3 in zit. Er zit immers meer in?! Maar de gemiddelde persoon krijgt al te veel omega 6 binnen krijgt. Dus waarom zorgen fabrikanten niet voor een visolie die uit alleen omega 3 bestaat? Simpel: het scheiden van deze vetzuren is een duur proces.
Gif
Heb je er ooit bij stil gestaan wat er allemaal in ons water verdwijnt? We lozen met zijn allen tonnen medicijnen in het toilet. In de oceanen drijven grote velden met plastic troep. Pesticiden gaan de grond in. En zware metalen komen in het water terecht. De vissen in de oceaan krijgen van dit alles wat binnen. En wat in de vis zit, zit in in de visolie. Wordt de olie vervolgens zonder zuivering in het potje gestopt, dan neem je iedere dag een capsule puur gif in.
Goede visolie is zuiver en bevat al deze troep niet. Maar ook dit zuiver maken is een duur proces. Kijk dus eens kritisch naar de visolie die je in neemt. Want als het supplement gezuiverd is, dan staat dit zeker weten op de pot.
Kies juist
Bovenstaande twee punten zijn de twee belangrijkste criteria voor een goed omega 3 supplement. Maar er zijn nog meer dingen die handig zijn om in de gaten te houden bij het aanschaffen van omega 3. Bijvoorbeeld de verhouding van de verschillende omega 3 vetzuren, afgekort EPA en DHA. Of de concentratie van de capsule. Toch fijn als er visolie in zit, en geen slaolie. Tot slot is het omhulsel van de capsule bepalend voor de opnamecapaciteit van de omega 3. Kies voor een omhulsel dat van visolie gemaakt is. Klinkt logisch toch?
Psssst: je snapt wel dat ik kies voor alleen omega 3, zuiver, hoge concentratie, juiste verhoudingen, en een omhulsel van visolie.